Fotoutbildning på Sörängens folkhögskola

18 december, 2022
Mattias Gadd Foto
Att utmana och pusha sig själv

I slutet av 2021 ansökte jag till fotoutbildningen 50 % distans på Sörängens folkhögskola. Jag blev väldigt glad när jag, tillsammans med ett trettiotal andra, blev antagna utav mer än 200 sökanden. Jag bestämde därför tidigt att jag ville utmana mig själv på flera olika plan och inte köra på "säkra kort", vilket ledde till att jag gick in på djupet av vad ljusets betydelse hade för betydelse för fotograferingen.

Jag valde att förkovra mig inom ljusmålning och huruvida man kan kombinera naturligt ljus med artificiella ljuskällor. Motiven jag gjorde och som är av väldigt varierande karaktär, kom till genom att använda mig av olika redskap som t.ex. ljussvärd, LED-lampor, studioblixtar, trollull etc.

Förutom projektet jag jobbat med under hela 2022, har lärarna även utmanat oss kursdeltagare i att förkovra oss i "veckans fotograf" samt i en mängd olika fotoutmaningar, där opponeringar och andra utmaningar låg i fokus.

Slutuppgiften var att ställa ut valda motiv i en fotoutställning på Sörängens folkhögskola. Denna utställning (och vernissage) gick av stapeln den 10/12-22. 27 fotografer ställde ut (inkl. jag) och det var ett stort antal människor som besökte den. Superskoj!!

Sammanfattningsvis har jag lärt mig oerhört mycket under året. Jag har även fått vänner för livet och ett stort kontaktnät av fotografer över stora delar av Sverige.

Läs mer om utbildningen: https://rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/fotolinjen-distans/

Fotograf svartbild 1: Jonas Björk.
Fotograf svartbild 2: Ekkehard Schwartz.

Total: