SER JAG MIG SJÄLV SOM FOTOGRAF OCH KAN JAG KALLA MIG DET?

2 december, 2021
Mattias Gadd Foto
Vem har egentligen rätt att kalla sig fotograf?

”En fotograf, ytterst av grekiskans φωτός (photos), "ljus", och γράφω (graphos) "skrivet", är en person som framställer fotografier. Ordet kan syfta både på yrkes- och amatörfotografer” (Källa: Wikipedia).

Utifrån ovanstående beskrivning kan jag nog kalla mig fotograf. Jag brukar förvisso föredra att kallas hobbyfotograf, vilket leder mig in på att det finns många som har åsikter om vem som har rätt att kalla sig fotograf eller inte. I många fotoforum finns en ansenlig mängd som anser att en bild ska avbilda verkligheten så mycket som möjligt och där minsta ändring är fel. Inte sällan uttrycker de även att du endast har rätt att kalla dig fotograf om du är utbildad samt har foto som försörjning. Rätt eller fel? Det låter jag andra avgöra.

Anser jag själv att jag kan kalla mig fotograf?
 Alltså, jag kan hantera en systemkamera så pass att jag vet hur jag ska ställa in ISO, bländare, slutare och en hel del annat och i många olika situationer, har haft en del uppdrag, ställt ut och även sålt motiv. Men om jag ska vara ärlig kanske jag hellre skulle föredra att kallas "bildkonstskapare", eftersom jag då låter mina egna tankar komma främst och där min konstnärliga tolkning av bilden, från början till slut, är "rätt", snarare än att följa andras "regler".

Dock är det som så att jag blivit antagen till en fotoutbildning och kommer därför under år 2022 kunna stärka mina redan förvärvade kunskaper samt bli pepprad av nya kunskaper och idéer utav yrkesprofessionella fotografer, som skräddarsyr upplägg inom en mängd olika områden. Efter denna utbildning, eller kanske under tiden, kanske jag känner en större "rätt" att få kalla mig just fotograf.

Eller så struntar man helt enkelt i titeln. En person uttryckte:

"Mattias, du får kalla dig vad f*n du vill! Jag älskar ditt bilduttryck och det är väl ändå det som är det viktigaste, inte vad som står på visitkortet?" 😉

Total: