”KAN INTE DU FOTA OSS? VI KAN INTE BETALA NÅT MEN EFTERSOM DU TYCKER SÅ MYCKET OM ATT FOTA KANSKE DET INTE GÖR NÅT?”

13 november, 2021
Mattias Gadd Foto
Gränsen mellan snällhet och utnyttjande?

Ja, jag tycker verkligen om att fotografera, till och med älskar det. Men frågan är var gränsen för snällhet vs utnyttjande går? Låt mig förklara.

Flera av de mail jag fått har inletts med att avsändaren tycker att mina bilder är jättefina och att de önskar anlita mig (något jag naturligtvis uppskattar väldigt mycket). Konversationen fortsätter artigt men ändras ganska märkbart när jag lämnar ett prisförslag (som verkligen inte legat högt, snarare tvärtom). Trots detta har folk (även vänner) uttryckt:

”Hur kan det kosta så mycket, du ska ju bara trycka på en knapp sen är det väl klart, typ?”.

När man får höra uttryck som de här blir man tyvärr ganska uppgiven över den brist på förståelse som visas över det hantverk som faktiskt utövas och som jag lägger ned en stor del av min själ i (och väldigt mycket pengar). Jag känner därför att jag nedan behöver förtydliga vad jag baserar mina priser på och förhoppningsvis kanske jag får någon att hädanefter tänka efter innan man uttrycker sig som ovan.

NÄR NÅGON UTTRYCKER ATT "DET BARA ÄR ATT TRYCKA PÅ EN KNAPP"

Så är det egentligen allt det här som sker (urval)

KONSULTATION

Att samtala och gå igenom önskemål och tankar tar tid. Inte sällan sker flertalet telefonsamtal, mail, möten mm innan det blivit dags för själva fotograferingen.

REKA PLATS

En fotografering innebär även att kolla in vilka miljöer och vilket ljus som är bäst att fotografera i. Ibland sker detta många timmar/dagar innan fototillfället.

TRANSPORT

Transport till och från platsen där fotograferingen sker görs väldigt ofta med bil. Hittills har det aldrig skett att ett uppdrag bokats in precis utanför min dörr.

FOTOGRAFERING

Själva "Knapptryckningen". Tidsåtgången kan variera från 45 minuter till X antal timmar, beroende på fotouppdrag (upp- och nedpackning ej medräknat).

ÖVERFÖRING OCH BACK UP

Efter fotograferingen är det viktigt att direkt efter avslutat fotouppdrag överför allt råmaterial till en hårddisk. I detta moment skapas även säkerhetskopior.

URVAL AV BILDER

Ett moment som är väldigt tidskrävande. Som fotograf behöver du gå igenom stora mängder och välja ut de bästa åt kunderna. Vid större jobb hanteras hundratals bilder.

BILDBEHANDLING

Också ett tidskrävande moment. Här läggs väldigt mycket tid ned på mitt personliga bilduttryck, vilket förhoppningsvis är en stor del av varför du anlitat mig?

EXPORTERING AV BILDERNA

När alla bilder är färdiga sorterar jag ut alla bra bilder och exporterar dem till ett lösenordsskyddat urvalsgalleri (som skapas för varje enskild kund).

LEVERANS

Slutligen ser jag till att du som kund får dina bilder i hög- och lågupplösta jpg-format (varje enskild bild optimeras för både webb och utskrift). Ännu ett tidskrävande moment.
VÄRT

ATT TÄNKA PÅ

En fotografs arbete innebär alltså en hel del olika moment och exemplen ovan är endast ett urval. Det som också beräknas i priset men som inte är listat ovan är bl.a: professionell foto- och kringutrustning, fotoutbildning, prenumeration på bildbehandlingsprogram, skatter, moms, fotografens personliga bilduttryck och mycket mera...

Så, tillhör du dem som brukar uttrycka att "det bara är att trycka på en knapp", hoppas jag att du, tack vare detta inlägg, fått en ögonöppnare och fortsättningsvis i stället visar fotografer respekt för det unika hantverk hen utövar.

Total: